Hon är typ längst ner på “Cool-listan”. Och alla vill ju va med dem som är coola och tuffa. Ibland undrar hon varför hon bryr sig, för egentligen bryr hon sig inte, innerst inne gillar hon vem hon är och att hon inte är som alla andra. Hon vill inte vara som dem. Men hon önskar att hon hade lite mer självförtroende. Livet skulle nog bli lättare då. Det är som att hon har allt sitt självförtroende i luvan och när hon tar av sig den så försvinner det lilla hon hade.

(Utdrag ur min bok “Vad är det med Lisa?)

Oro, ängslan och ångest tillhör de vanligaste psykiska störningarna hos unga, därför är det viktigt att vi pratar om det, framförallt med våra barn. Att ge barn en förklaring till symtomen kan bidra till att ångesten avdramatiseras hos dem.

Det finns fler barn med psykisk ohälsa, än man kan tro. Kanske i samma klass. Och kanske de man minst anar. Jag tror att det är viktigt för barnen att psykisk ohälsa blir belyst i den skönlitterära världen.

Med mina böcker vill jag också försöka få fram de problem och motgångar som kan komma på vägen vad gäller skola och relationer. Deras problematik och psykiska ohälsa kan hos vissa elever leda till att de underpresterar och i värsta fall blir hemmasittare. Ofta är det barn som lider i tysthet vilket gör att det blir ännu svårare för oss vuxna att upptäcka och hjälpa dem.

Det finns cirka 1-2 barn i varje klass som lider av ångest.

Ångest är en variant av rädsla, det är ett tillstånd med kraftig oro, men det finns sätt att hantera den.

· Lära sig tekniker och strategier för att handskas med sin ångest som att styra sina tankar, t ex avslappning.

· Släppa taget och ge upp kontrollen

· Använda energin till något konstruktivt, det kan leda bort tankarna från ångesten. Ta kontroll över tankarna. Istället göra något kreativt med energin och den överkänslighet de besitter.

· Att göra eller utsätta sig för det man är mest rädd för det kan ibland vara det som får en att känna sig mest fri.

https://www.adlibris.com/se/bok/vad-ar-det-med-lisa-en-bok-om-angest-9789188195272