Det är temat i alla mina kapitelböcker.

Jag skriver för att kidsen ska känna sig stolta över deras olika annorlundaheter, för att de är unika, och fettskitbra och bidrar med massor till den trånga gatan som världen går fram på. Jag skriver för barnen, om barnen, ur deras perspektiv. Med hopp om att göra deras liv lättare. De där kidsen som inte passar in, de som känner sig annorlunda och fel.

Som liten eller ung är det så lätt att tänka att det är något ”fel” på en, när en tänker och fungerar annorlunda än de jämnåriga. Att få veta att ”felet” faktiskt stavas begåvning kan vända livet totalt. Den generella inställningen till kids med en intellektuell begåvning är mer oproblematisk internationellt och man borde här hemma också se dem mer som en självklar tillgång till den nationella utvecklingen.

Som lärare är det inte självklart att se de här klipska ungarna då de lätt utagerar av tristess, därför anser jag att lärarutbildningen bör uppdateras om hur elevers kognition påverkar deras inlärningsförmåga.

Som förälder anser jag att det är viktigt att vara påläst. De kan sluka enormt mycket energi både vad gäller deras kunskapstörst men även med sitt mående. Att “explodera” hemma, efter en lång dag i skolan är inte ovanligt. Som mamma blir en också ofta ifrågasatt av skola och omgivning, så att få begåvningen utredd precis som vi fått med ADHDn var en lättnad. Jag kom i kontakt med psykologen och särbegåvningsexperten Anita Kullander, och gick därefter med i hennes nätverk Filurum, vilket i sin tur ledde till omfattande självstudier på temat. Även Roland Perssons forskning kan rekommenderas.

Inom kort kommer jag ut med en ny bok på temat, med titeln Mimis särskilda begåvning. Den har granskats av Anita själv, av Mensa samt av en rektor som har en av sveriges bästa skolor för särskilt begåvade. I den ger jag både perspektiv som barn/ung, som förälder och som pedagog.

Håll utkik.

/Malin Roca Ahlgren

HÄR finns mer info.