Duktiga flickor

Drömmande flickor

Stökiga pojkar

Högljudda pojkar

Att vara duktig flicka leder ofta till en prestationsbaserad självkänsla som kan resultera i en utbrändhet. Man försöker hänga med, passa in, leva upp till förväntningar så mycket så att man går sönder istället. Hamnar i utmattning, självskadebeteende, ångestproblematik eller missbruk. Och ingen fattar att det beror på adhd. 

När min dotter blev diagnostiserad med adhd (2013) fanns det inte så mycket skrivet om flickor med adhd. Överallt dit jag vände mig för att läsa om det mötte jag forskning på pojkar, studier på pojkar, artiklar och reportage om stökiga pojkar. 

När jag, 2013, bestämde mig för att skriva en bok om adhd, blev det en självklarhet för mig att det skulle vara fokus på tjejer. 

Det blev den första boken om adhd för barn om en tjej. 

”Coolt med adhd” heter den. Den har även en uppföljare: “Jag har adhd”

Idag finns det mer litteratur om adhd och flickor. Jessica Stigsdotter Axberg har även skrivit en barnbok för yngre tjejer med adhd.

Den senaste boken skulle vi firat ikväll på Natur och kulturs releasefest (blev inställd såklart): ”Adhd, från duktig flicka till utbränd kvinna” av Lotta Borg Skoglund. Hon är psykiatriker och forskar på flickor och kvinnor med adhd.

Tack Lotta för ditt arbete. Det är med glädje som vi firar din nya bok ikväll. Även utan festen.