Allt kan verka bra, men det är det inte.
Hur vet man det om man inte frågar?
Döm inte för det du ser.

Våra uppfattningar och tankar och behov är inte samma som andras, och de är inte ens heller våra grannars. Så det är dags att mentalisera! 

”Det är som semester för mig”
”Äntligen fixar jag trädgården eller får tid att tapetsera om”

… medan det för andra är mega-kris både i familjen, relationerna, och framförallt det ekonomiska (men allt det hör ju ihop). 

Bor du med andra – blir du trött på dem för att ni går varann på nerverna, 
bor du ensam – är du ännu mer ensam. Och så finns det kvinnor och barn som far ännu mer illa av den här tiden än vanligt då det finns våldsamma män i deras hem. 

En del utnyttjar övertid på jobbet och statens hjälp här i Sverige. (Fy fan!) 
Medan många har förlorat sitt jobb och kämpar för ekonomisk överlevnad! 

Några (eller många) som jag själv ägnar flera timmar dagligen åt att hjälpa ens barn med distans-studierna. Ena ungen går på gymnasiet och blir undervisad online men den andra går på högstadiet och det är jag som i stort sätt ser till att han hänger med i studierna som motsvarar terminen (jag är leg lärare men arbetar inte längre som det utan numera med böcker och utveckling av studiematerial och utbildningar). Han har tur. Många ungar som är hemma och har svårt i skolan har inte ett självklart stöd hemma.

Många har mist nån, några mår psykiskt dåligt av oron, andra rycker på axlarna och litar på svenska sjukvården, som går på knäna och bränner ut sig. Samtidigt rasar dödsantalen i andra länder som inte har samma resurser som Sverige.

Att kunna gå in i en annans perspektiv-torn i dag är viktigt. Att kunna göra en ”theory-of-mind”!

Så det du ser är inte alltid det som är.